Karadağ; iş dostu ortamı, coğrafi konumu ve gelişen ekonomisiyle yatırımcıların faaliyet gösterebileceği en uygun ülkeler arasında yer alır. Bu kapsamda Karadağ şirket kurulumu, yasal düzenlemeler ve gerekli belgelerin temini açısından belirli adımları beraberinde getirir.
İlgili aşamada ilk olarak şirket türüne karar vermek önemlidir. Karadağ’da tercih edilen işletme türleri arasında limited ve anonim şirket öne çıkar. Şirket kurulum sürecinde firma isminin tescil edilmesi, kuruluş sözleşmesinin hazırlanması ve mali yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekir. Ayrıca şirketin ticaret siciline kaydedilmesi için gerekli başvuruların yapılması da zorunludur.
Karadağ’da Kurulabilecek Şirket Türleri Nelerdir?

Karadağ’da şahıs şirketi olmak üzere kurulabilecek farklı işletme türleri mevcuttur. Konuya ilişkin detaylara ise aşağıda yer verilmiştir:
Şahıs Şirketi
Bireysel girişimcilerin tercih edebileceği ilk seçenek, şahıs şirketi kurmaktır. Şahıs şirketleri, tek kişi tarafından yönetilir. Ayrıca tüm kar ve zararlar, şirket sahibi tarafından üstlenilir. Kurulum süreci hem kolay hem de düşük maliyetlidir.
Kurulum sürecinde sunulan 70 farklı faaliyet türünden uygun olanın tercih edilmesi gerekir. Ayrıca onaylı pasaport örneği, adli sicil kaydı ve diploma gibi belgeler de ibraz edilmelidir.
Kolektif Şirket
İki ya da daha fazla kişinin ortak olduğu şirket türüdür. Söz konusu türdeki şirketlerde ortaklar, firma borçlarından sınırsız sorumlu kabul edilir. Bu kapsamda borçların tahsili için gerekli durumlarda ortakların mal varlıklarına dahi el konulabilir.
Komandit Şirket
İşletmeyi yöneten ortakların bulunduğu firmalar, komandit şirket olarak adlandırılır. Şirket ortaklarından komanditerler sınırlı sorumluluğa sahiptir. Komplementerlerin ise sınırsız sorumlulukları mevcuttur.
Limited Şirket (D.O.O.)
En çok tercih edilen şirket türlerinden biri olup sermaye konusunda yatırımcılara esneklik sunar. Düşük maliyetli olması ve az belge gerektirmesi, limited şirketlerin en önemli özelliğidir. Bunun yanı sıra küçük ve orta ölçekli girişimler tarafından sık tercih edilir. Bir ya da daha fazla kişi tarafından da kurulması mümkündür. Minimum sermaye ise sadece 1 Euro’dur.
Anonim Şirket (A.D.)
Büyük yatırımlarda ve geniş ölçekli girişimlerde tercih edilen bir şirket türüdür. Minimum sermaye gereksinimi 25.000 Euro olarak belirlenmiştir. En az iki ortağın olmasını şart koşan şirket türünde sorumluluk ile sermaye payları doğru orantılıdır.
Anonim Şirket için kişisel gelir vergisi %9-15 arasında iken KDV, %21 oranındadır. Kurumlar vergisi oranı ise %9-15 arasında belirlenmiştir.
Karadağ’da Şirket Nasıl Kurulur?

İş fikrinin ve faaliyet alanının belirlenmesinin ardından şirket kurulumu, kendi içerisinde belli aşamalardan meydana gelir. Karadağ şirket kurulumu için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- İlk olarak faaliyet alanına uygun şirket türü belirlenmelidir. Limited, anonim ve şahıs şirketi bu noktada öne çıkan seçenekler arasında yer alır. Ancak her şirket türünün sermaye gereklilikleri, yasal sorumlulukları ve vergi yükümlülükleri farklıdır.
- İşletme türüne karar verdikten sonra gerekli belgeler hazırlanmalıdır. Şirketin kuruluş sözleşmesi oluşturulmalı ve resmi hale getirilmelidir. Ana sözleşme için de benzer adımlar izlenmelidir. İlgili süreçte şirket türüne göre pasaport, diploma ve adli sicil kaydının sunulması gerekebilir. Söz konusu belgelerin apostil işlemine tabi tutulması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.
- Belgelerin hazırlanmasının ardından sermaye yatırımı yapılır. Limited şirketler için sermaye en az 1 Euro olmalıdır. Ancak bu rakamın en az 1.000 Euro olması tavsiye edilir. Anonim şirket içinse sermaye alt sınırı 25.000 Euro’dur.
Yukarıdaki süreçlerin ardından şirketin ticaret sicilinde kaydının yapılması ve bankada hesap açılması gerekir.
Karadağ’da Şirket Kurma Maliyeti Nedir?

Karadağ şirket kurma maliyeti, çeşitli faktörlere göre değişkenlik gösterir. Firma türü, maliyetlerin belirlenmesinde en önemli etkenlerden biridir. Ayrıca kurulan şirketin sermayesi de önemli bir diğer etkendir. Kurulum sürecinde ödenmesi gereken ücretler şu şekildedir:
- Ticaret sicili kaydı ücreti
- Noter ücreti (Belgelerin onayı için ödenir)
- Çeviri ücretleri
- İzin ve lisans ücretleri
- Sermaye yatırımı
- Danışmanlık ve muhasebe ücretleri
- Banka hesabı açılış ücretleri
Karadağ şirket kurulumu sürecinde ödenmesi gereken ortalama maliyetler ise şu şekildedir:
- Sermaye Yatırımı: 1 Euro ile 25.000 Euro
- Kuruluş Sözleşmesi Onayı: 30-35 Euro
- Şirket Mührü: 30-40 Euro
Karadağ’da şirket kurma maliyeti, ortalama olarak 100-120 Euro arasında değişir. Ancak ilgili rakamlar, limited şirket için geçerlidir. Anonim şirketlerin kurulum sürecindeki maliyetler 500-1.500 Euro arasındadır.
Karadağ’da Şirket Kurmak için Gerekli Olan Koşul ve Şartlar

Karadağ’da kurulacak şirketin ilk olarak ülkedeki yasal mevzuata uygun olması gerekir. Özellikle ticaret, şirketler ve vergi hukuku alanlarına uygunluk çok önemlidir. Bunun yanı sıra tercih edilen işletme türüne göre yönetim yapısı oluşturulmalıdır. Yönetim kurulu ve diğer organların buradaki yasal mevzuata göre oluşumu ve işleyişi de ülkedeki yasalara uygun olmalıdır.
Şirketin resmi olarak faaliyetlerine başlaması için işletme, Ticaret Sicili’ne kaydedilmeli ve Karadağ sınırları içinde bir ofis adresi bulunmalıdır. Vergi kaydının yapılması, faaliyet gösterilecek alandaki izinlerin alınması, finansal raporlama ve muhasebe standartlarının uygun şekilde işlemesi de diğer önemli detaylardır.
Karadağ’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Karadağ şirket kurma avantajları ve girişimcilere sunulan olanaklar, yabancı yatırımcıların ülkede faaliyet göstermesinin en önemli nedenidir. İlgili avantajlar ise şöyle sıralanabilir:
- Şirket kuranların hem kendisinin hem de ailesi için oturum ve çalışma izni alması kolaydır.
- Düşük vergi oranları, Karadağ’da şirket kurmanın avantajları arasında ilk sırada yer alır. Gelir ve kurumlar vergisi oranları %9-15 olarak belirlenmiştir.
- Karadağ ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması vardır. Bu sayede bazı ürünlerde vergi avantajları elde edilir.
Karadağ şirket kurulumu ile Schengen bölgelerinde yer alan ülkelerle ticaret yapılması da mümkündür.
Sizin için kaleme aldığımız “Karadağ’da Hangi İşler Yapılır? İş Fırsatları Neler?” başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.