Karadağ Vatandaşlık Kanunu kapsamında yabancılar; köken, ülke topraklarında doğmak, kabul ve uluslararası anlaşmalar yoluyla vatandaşlık alabilir. Kabul yolu, 18 yaşından küçüklerin başvuramayacağı bir seçenek olduğu gibi herhangi bir soy bağı aranmaz. Karadağ soy bağı ile vatandaşlık yolları ise köken ve ülke topraklarında doğmuş olmaktır. Buna göre 18 yaşından küçük yabancılar da soy bağı sayesinde bu haktan yararlanma imkanına sahiptir.
Karadağ Kaçıncı Kuşağa Kadar Vatandaşlık Verir? Kimler Faydalanabilir?
Karadağ göçmeni bir şahsın üçüncü kuşağına kadar olan kişiler, Karadağ Vatandaşlık Kanunu’nun 8. maddesinde belirtilen şartlara göre vatandaşlık alabilirler. Bu hakka sahip olabilmek için öncelikle ülkede yasal ve kesintisiz olarak en az 2 yıl (1 yılda minimum 11 ay) ikamet etmiş olmak gerekir. Sağlanması gereken diğer koşullar ise aşağıdaki gibidir:
- Ülkede yaşayabilecek sosyoekonomik şartları karşılamak
- Herhangi bir ülkede 1 yıldan uzun süre hapisle cezalandırılmamış olmak
- Ülke kamu güvenliğine tehdit oluşturmamak
- Vergi ve diğer kanuni yükümlülüklerini yerine getirmek
Yukarıda yer alan şartlara uyan kişilerin, daha önceden göç edilmiş vilayetteki yetkili makamlara başvuruda bulunarak bu durumu belgelerle kanıtlamaları istenir.
Soy Bağı ile Karadağ Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Soy bağı ile Montenegro vatandaşlık alınması için yerine getirilmesi gereken koşullar farklılık gösterir. Sağlanması gereken şartlar ise aşağıdaki gibidir:
- İki ebeveynin de doğum sırasında Karadağ vatandaşı olmaları durumunda çocuk, doğduğu yerden bağımsız olarak anne ve babasının uyruğuna dahil sayılır.
- Ülke sınırları dahilinde doğan ve ebeveynlerinden en az biri Karadağ vatandaşı olan bir çocuk da bu hakka sahip olur.
- Karadağ vatandaşı olup ülke dışında yaşayan bir anne veya babadan dünyaya gelen çocuk, vatansız kalması durumunda Karadağ vatandaşlığı alır.
- Karadağ’da vatansız veya bilinmeyen bir statüye sahip bir ebeveynden doğan çocuk, başka bir ülkenin uyruğuna sahip olmadığı sürece Karadağ hüviyeti alır.
Öngörülen şartlara göre ülke içinde veya dışında dünyaya gelmiş olmak fark etmeksizin ülke vatandaşı olan bir kişinin çocuğu, bu hakka doğuştan sahip olur. Ancak başka bir ülkede yaşayan bir Karadağ vatandaşından dünyaya gelen çocuk, sadece vatansız kalma durumunda bu hakkı elde edebilir.
Bizimle İletişime Geçin!
Karadağ soy bağı ile vatandaşlık alma, Karadağ kökenli kişilerin vatandaş olma sürecidir. Gerekli belgeleri hazırlama ve başvuru sürecini baştan sona sizler için yönetiyoruz. Form üzerinden bizlerle iletişim geçerek süreç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Soy Bağı ile Karadağ Vatandaşlığı Ücreti
Soy bağı ile Karadağ vatandaşlığı ücreti; başvuru yapılan yıla, belgelerin noterlendiği ve çevrildiği kurumlara göre değişiklik gösterir. Başvuruyu gerçekleştirecek kişilerin, ilgili yılın güncel başvuru ücretlerini ve ek masrafları öğrenmek için yerel makamlarla iletişime geçmeleri önemlidir. Bununla birlikte başvuru sürecinde gerekli olan aşağıdaki belgeler için de ek harcamalar yapılması gerekir:
Vatandaşlık Başvuru Formu
Noter Onaylı, Apostilli Pasaport
Doğum Sertifikası Orijinal Kopyası
Evlilik Belgesi Orijinal Kopyası
Sigorta
Poliçesi
Sağlık
Raporu
Yukarıdaki belgelerin temin edilmesi, belirli bir miktar ücrete mukabildir. Resmi makamlar, başvuru sırasında gerekli belgelerle birlikte ödeme yapılması gereken tutarı müracaat sahibine bildirir.
Karadağ Vatandaşlık İşlemleri Ne Kadar Sürer?
Karadağ, vatandaşlık almanın kolay ve hızlı olduğu ülkeler arasındadır. Bu bağlamda süreç, gerekli koşulların sağlanması halinde ortalama 6 ay içerisinde sonuçlanır. İşlemlerin kısa sürmesi için ülkede belirlenen süre zarfı kadar ikamet etmiş olmak, gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlamak gibi şartlara uyulması oldukça önemlidir. Aksi takdirde vatandaşlık alma süresi 2 yıldan daha uzun olabilir. Soy bağı ile vatandaşlık başvuru süreci de müracaat türüne ve evrakların yasal statüye uyum sağlamasına göre değişiklik gösterir.
Karadağ vatandaşı olmak için gerekli başvurular yapıldıktan sonra Montenegro’da daha önce hiç ikamet etmemiş birisi için sürecin sonuçlanması 2 ila 5 yıl sürebilmektedir. Bununla birlikte çeşitli hukuki belgelerin temini, toplam 2 yıl ikamet süresinin doldurulması ve bunlara ek olarak Karadağca dilinin öğrenilmesi de süreyi uzatabilir.
Soy Bağı ile Karadağ Vatandaşlığında Dil Şartı Aranıyor mu?
Karadağ soy bağı ile vatandaşlık başvurularında temel seviyede Karadağca dil bilgisi şartı aranır. Aynı zamanda ülkenin hukuk sistemine, sosyal yaşamına ve tarihine dair temel bilgilere sahip olmak da önemlidir.
Soy bağı ile vatandaşlık almak hem yasal prosedürler hem de gerekli evrakların temin edilmesi açısından zor bir süreçtir. Tüm aşamaların sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için Şirket Karadağ ile iletişime geçerek danışmanlık hizmetleri alabilirsiniz.