Karadağ’da İş Bulma

Karadağ'da
İş Bulma

Karadağ’da iş bulma süreci, ülkede ikamet edilip edilmemesine göre değişiklik gösterir. Halihazırda Karadağ’da yaşayan kişiler, İstihdam Bürosuna kayıt yaptırmaları halinde kendilerine uygun seçenekleri değerlendirebilir. Oturum izni olmayanlar ise ülkeyi ziyaret etmeden önce iş başvurularını gerçekleştirebilir ve işverenlerinden çalışma izni alarak Karadağ’a gidebilir. Çalışma izni, oturum izni alınmasına imkan tanıdığı gibi bu süreçte ülkenin eğitim fırsatlarından yararlanmak da mümkündür.

Karadağ’da ihtiyaç duyulan sektörleri bilmek, yerel siteleri takip etmek ve yasal yükümlülüklere göre hareket etmek iş bulma sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesine imkan tanır. Özellikle ülkede faaliyet gösteren yerel kariyer siteleri, çalışmak isteyen yabancıların kolaylıkla iş bulmasını sağlar. Diğer yandan yabancıların, işe girdikten sonra Karadağ’da sahip olacakları sigorta, emeklilik, yıllık izin ve tazminat gibi işçi haklarını bilmeleri de önem arz eder.

Karadağ’da iş bulma süreciyle ilgili önemli olan bir diğer nokta ise popüler sektör ve meslekleri bilmektir. Ülkenin gelişmekte olan turizm, inşaat ve enerji sektörleri yurt dışından gelen yabancılar için yüksek maaşlı iş fırsatlarını beraberinde getirir. İş bulma aşamasını kolaylaştırmak ve daha iyi standartlarda çalışılabilecek alanların keşfedilmesi için ilgili unsurlara dikkat edilmelidir.

Karadağ’da Ne İş Yapılır?

Adriyatik Denizi’nin kıyısında yer alan ülke, turistler tarafından sıkça ziyaret edilen bir lokasyondur. Bu nedenle hizmet, restoran, otel ve ulaşım sektörlerinde çalışan ihtiyacı oldukça fazladır. Yabancıların, otel ve restoranlardaki iş ilanlarını değerlendirerek turizm sektöründe faaliyet göstermeleri mümkündür.

Karadağ’da sakin bir yaşam sürdürmek isteyen kişiler ise tarım ve hayvancılık sektöründe çalışabilir. Ülkede yer alan köyler, bireylerin kendi tarım alanlarına sahip olmasını sağlamasının yanı sıra hayvan besleyiciliği yapmak için de uygun bir ortam sunar. Karadağ’da iş bulma arayışında olanların yapabileceği diğer işler ise aşağıdaki gibidir:

Otel İşletmek

Giyim Mağazası Açmak

Tekstil Fabrikası Kurmak

Araç Kiralama Hizmeti Vermek

Kiralama Hizmetleri Sunmak

language

Dil Eğitimi Vermek

Pazarlama Ajansı Kurmak

Pansiyon İşletmek

Karadağ’da yapılacak işler arasında kiralama hizmetleri de son derece yaygındır. Turizm açısından zengin bir ülke olduğu için Karadağ’ı ziyaret eden turistler araç, ev, pansiyon, yat ve tekne kiralama hizmetlerine yüksek talep gösterir. Turizm alanında iş yapmak isteyenler, kendi kiralama şirketlerini kurabilecekleri gibi diğer firmaların bünyesinde çalışmayı tercih edebilirler. 

Karadağ'da İş İmkanları Nasıldır?

Karadağ iş fırsatları arasında turizme ilişkin kariyer imkanları oldukça revaçtadır. Bu durumu bilen yabancı vatandaşlar, ülkeye yeni geldikleri dönemde turizm sektörüne ait iş imkanlarını değerlendirmek isteyebilirler. 

Otel işletmeciliği yaygın bir iş olup kazanç potansiyeli yüksektir. Kendi işini kurmak için yeterli sermayesi olmayanlar, otellere çalışan olarak girerek hizmet sektörüne atılabilirler. Bununla birlikte resepsiyon görevlisi, vale ya da garson arayan oteller yeterli dil bilgisine sahip kişileri çalışan olarak alabilir. 

Dil eğitmenliği, ülkede tercih edebileceğiniz diğer bir iş imkanıdır. Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan, çok kültürlü bir bölge olan Karadağ’da İngilizce ve Karadağca konuşulur. Bu nedenle ülkeye yeni gelenlere eğitim verebileceğiniz kurs şirketlerine başvuru yapabilirsiniz. Karadağ’da öğretmen olmak, yüksek kazançlar elde etmenize de imkan tanır. 

Karadağ’da araç kiralama hizmetleri de oldukça yaygın olduğu için şoför iş ilanlarını değerlendirebilirsiniz. Sürüş becerilerinize güveniyorsanız Karadağ’da hizmet veren otomobil kiralama firmalarıyla iletişim kurmanız mümkündür.

Karadağ’da İş Ortamı Nasıldır?

Karadağ’da iş bulan göçmenler, ülkenin yerel vatandaşlarıyla da sık sık iletişime geçmek durumundadır. Çok kültürlü bir sosyal ortama sahip olan ülkenin yerel vatandaşları, farklı ülke insanlarıyla da olumlu bir ilişki içerisindedir. Bununla birlikte bölgede, yaygın konuşulan İngilizce ve Karadağ dilleriyle iletişim kurmak da kolaydır. Dil becerileri geliştikçe Karadağ’da daha fazla iş fırsatı yakalamak mümkündür.

Karadağ'da şirket bulma süreci, iş danışmanları ve ticaret odaları aracılığıyla yürütülmelidir.

Karadağ'da İş Bulduktan Sonra Oturum İzni Nasıl Alınır?

Karadağ’da iş bulmak ve oturum izni almak için şirketinizle iletişime geçmeniz gerekir. Yasal prosedürler gereğince yalnızca iş bulmak yeterli olmadığı gibi şirketinizin, sizin adınıza davet oluşturması talep edilir. Bununla birlikte sigortalı işinize dair sözleşmeyi de alarak ilgili kurumlara oturum izni başvurusunda bulunmalısınız. Karadağ oturum ve çalışma izni almak için gerekli belgeler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

İş Davet Mektubunun Kopyası

Sigortalı İşe Dair Yapılan Sözleşme

Geçerli Bir Pasaport

Mesleğe Dair Diploma ve Sertifikalar

Adli Sicil Kaydı

Karadağ çalışma izni şartları gereğince işverenden davet mektubu almış olmanız ve belirtilen tüm evrakları eksiksiz biçimde hazırlamış olmanız gerekir. Çalışma izniyle birlikte oturum hakkı kazanmak istiyorsanız Karadağ Hükümeti, sunduğunuz belgeleri inceleyerek onaydan geçirdikten sonra geçici bir oturum izni verebilir. Oturum izinleri genel olarak 1 yıl ile sınırlı tutulur ve çalışma süresi devam ettikçe her sene ilgili bakanlıklara gidilerek yenileme yapılabilir. 

Kalıcı oturum izni almak isteyen kişiler, devamlı olarak ülkede çalışmayı planlıyorsa 5 yıl boyunca geçici oturum izniyle yaşamak durumundadır. İlgili süre zarfında Karadağ’ı 10 aydan fazla terk etmemek, suç işlememek ve ülke sınırları içinde çalışmak önemlidir. Ayrıca iş bulduktan sonra farklı yöntemlerle de oturum izni alınması mümkündür. Bunun yanı sıra Karadağ’da yatırım yapmak, şirket açmak, evlenmek ya da bilimsel faaliyetlerde bulunmak koşullarıyla da oturum izni alınabilir.

Karadağ İş Fırsatları En Çok Hangi Sektörlerde Bulunmaktadır?

Turizm sektöründe tecrübesi bulunan kişilerin Karadağ’da iş bulma olanağı çok yüksektir. Bununla birlikte doğabilecek iş fırsatları arasında resepsiyonist, barmen, garson, temizlik personeli ve servis elemanı pozisyonları yer alır. Ayrıca otel ve tatil köylerinde hizmet sektörüne dair birçok iş fırsatı bulmak mümkündür. 

Restoran ve kafeler de iş fırsatlarının yoğun olduğu alanlardır. İlgili sektörde aşçı, barmen, mutfak yardımcısı ve şeflere sıkça ihtiyaç duyulur. Bu nedenle deneyimli ve deneyimsiz yabancılar, restoranlara başvuruda bulunarak kısa sürede iş bulabilirler. Bunun için müşterilerle yeterli düzeyde iletişim kurabilecek dil bilgisine sahip olunması esastır. 

Ülkede tur rehberliği her sezon revaçtadır ancak yaz mevsimlerinde artış gösterir. Bu nedenle Karadağ’da iş imkanları arasında tur ve rehberlik, tercih edilebilecek diğer bir fırsattır. Turistleri gezdirerek ve tarihi mekanları tanıtarak iyi maaşlarla çalışmak mümkündür. Bununla birlikte tur rehberinde şoför ya da organizatör olarak da çalışma şansı mevcuttur.

İnşaat sektöründe ise mühendis ve mimarların ülkede en iyi koşullarda kariyer inşa etme olanağı vardır. Karadağ kalabalık nüfusa sahip olduğu için şehir projelerinde yer almak mümkündür. Ayrıca inşaat sektöründe betonarme işçisi, tesisatçı ya da marangoz da en çok aranan meslek kolları arasında yer alır.

Karadağ İş Bulma Siteleri Hangileridir?

Karadağ’da iş bulma siteleri arasında ilk olarak Zzzcg.me yer alır. Diğer iş bulma platformlarına ise aşağıda yer verilmiştir: 

Karadağ iş ilanları bulmak için Learn4good.com ve Monster.com siteleri de tercih edilebilir. 

İş Bulma Siteleri İşe Yarar mı?

Karadağ’da iş bulma için kariyer sitelerine yönelmek çoğu durumda işe yarayan bir yöntemdir. Ülkeye ilk defa gelen bir yabancı iseniz ve tanıdığınız kimse yoksa Karadağ’da popüler kariyer sitelerinden faydalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra iş bulma sitelerinde kendi uzmanlık alanınıza göre seçim yapma şansınız mevcuttur.

Karadağ’da iş yapan Türk firmaları ya da yabancı şirketleri araştırarak aradığınız spesifik kariyer imkanlarını da kolaylıkla bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra ilanları düzenli olarak incelemek, deneyimli ve deneyimsiz olan herkesin kısa sürede iş bulması için önemlidir. Ayrıca Karadağ iş başvurusu için firmaların iletişim bilgilerini de siteler üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Karadağ'da iş bulma sürecinden çeşitli sitelerden yararlanabilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin!

Karadağ’da iş bulma; turizm, inşaat ve hizmet sektörleri baz alındığında avantajlar sağlar. Özellikle göçmenler için bu alanlarda iş sahaları geniştir. Başvurularınızı hızlandırmak ve sürecini kolaylaştırmak adına uzman danışmanlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz. İletişimi formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Karadağ'da İşçi Hakları Nasıldır?

Karadağ İşçi Kanunu, ülkede çalışan yerel ve yabancı bütün vatandaşların temel haklarını koruma altına almıştır. Bu kapsamda Montenegro’da işçilerin hakları her daim korunur ve yasalarla da desteklenir. Temel haklar aşağıda sıralanmıştır: 

Karadağ’da tüm vatandaşların işten ayrılma hakkı da bulunur. Sözleşmeye ve Karadağ İşçi Kanunu’na uyulduğu sürece işveren, işçilerin hakkını eşit bir biçimde koruma altına alır.

Karadağ hükümeti hem yerel hem yabancı çalışanların ırkçılığa, ayrımcılığa ve insanlık dışı muameleye uğratılmasını yasaklamış ve kanunlarla desteklemiştir. 2021 yılında çıkarılan mobbing yasağı yasası, işçilerine kötü davranan patronların 500 ila 3000 euro arasında cezalandırılmasını şart koşar.

Türk Vatandaşlarının Karadağ'da Çalışma Hakları Nasıldır?

Karadağ çalışma izni ile her Türk vatandaşı sigortalı olarak işe girme hakkına sahiptir. Türk vatandaşlarına ve diğer yabancılara sunulan çalışma hakları aşağıda sıralanmıştır: 

Karadağ’da çalışan Türkler aynı zamanda ülkenin vatandaşı ise emeklilik hakkından da yararlanabilir. Bu kapsamda emeklilik yaşı ve prim gün sayısını tamamlayan vatandaşlara aylık maaş bağlanır. 

Türk Vatandaşlarının Resmî Tatil Hakları

Türk vatandaşları, Karadağ’da çalışırken yeni yılda resmî tatil hakkına da sahiptir. Diğer resmî tatiller ise aşağıdaki gibidir: 

Resmî tatiller dışında farklı izin hakları da doğabilir. Karadağ hükümeti, hamile kadınlar için 1 yıl doğum izni verir. Babalar, eşleri doğum yaptığında kısa süreliğine de olsa izin alma şansına sahip olur.

Karadağ'da şirket bulma süreci, uluslararası yatırımcılar ve nitelikli iş güçleri için pek çok fırsat sunar.

Karadağ’daki En Yaygın İş İlanları Nelerdir?

Karadağ, Adriyatik Denizi kıyısında konumlandığı için turistik açıdan zengin bir ülkedir. Buna bağlı olarak da otel işletmeciliği oldukça geliştiği için çok sayıda iş fırsatı mevcuttur. Kat hizmetleri, garson, aşçı ve resepsiyon görevlisi pozisyonları da yaygındır. En çok tercih edilen diğer Montenegro iş ilanları aşağıdaki gibidir:

Karadağ’ın zaman içerisinde daha global bir ülke haline dönüşmesi, anadili İngilizce olan insanların buraya göç etmesine neden olduğu için dil eğitimi önemli bir konumda yer alır. Okullarda ve kurslarda İngilizce öğretmenliği ilanlarına sıkça rastlayabilirsiniz.

Spa hizmetleri, Karadağ’ın turistik otellerinde sunulan hizmetlerin başında gelir. Buna bağlı olarak spa hizmetleri sunacak masörlere ihtiyaç duyulur. Otellerin iş ilanları sayfasında ilgili pozisyonu sıklıkla görebilirsiniz.

Karadağ’da inşaat sektöründe elektrik ve tesisat işlemlerine de daha fazla ihtiyaç duyulmaya başlamıştır. Bakım, onarım ve tadilat hizmetlerinde profesyonel elektrikçilerin Montenegro’da kendi alanlarına uygun çok sayıda iş fırsatı bulmaları mümkündür.

Karadağ’ın zaman içerisinde daha global bir ülke haline dönüşmesi, anadili İngilizce olan insanların buraya göç etmesine neden olduğu için dil eğitimi önemli bir konumda yer alır. Okullarda ve kurslarda İngilizce öğretmenliği ilanlarına sıkça rastlayabilirsiniz.

Spa hizmetleri, Karadağ’ın turistik otellerinde sunulan hizmetlerin başında gelir. Buna bağlı olarak spa hizmetleri sunacak masörlere ihtiyaç duyulur. Otellerin iş ilanları sayfasında ilgili pozisyonu sıklıkla görebilirsiniz.

Karadağ’da inşaat sektöründe elektrik ve tesisat işlemlerine de daha fazla ihtiyaç duyulmaya başlamıştır. Bakım, onarım ve tadilat hizmetlerinde profesyonel elektrikçilerin Montenegro’da kendi alanlarına uygun çok sayıda iş fırsatı bulmaları mümkündür.

Karadağ’da iş bulma sürecinde sıkça karşılaşacağınız diğer ilanlar ise dijital pazarlama ve yazılım geliştiriciliğidir. Dijital pazarlamada ilerlemek isteyen büyük şirketler, alanında uzman pazarlamacılarla iş ağlarını genişletmek isteyebilirler. Bu nedenle dijital, içerik ve reklam pazarlama sektöründe yoğun çalışan talebi görülebilir. 

Karadağ'da Türk İş İlanları Nelerdir?

Montenegro’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin iş ilanlarında turizm, inşaat ve tekstil sektöründe çeşitli fırsatlar bulunabilir. Montenegro Türk firmaları en çok aşağıdaki pozisyonlar için çalışan arar:

Güçlü iletişim becerilerine sahip olan herkes ilgili ilana başvuru yapabilir. Çağrıların dinlenmesi, müşteri temsilcilerinin değerlendirilmesi ve buna uygun olarak rapor çıkarılması gibi görevler mevcuttur.

İyi derecede İngilizce bilen ve dış ticarette deneyimi olanlar için uygun bir iş ilanıdır. Gümrük işlemlerinin takibi, belge yönetimi ve ithalat & ihracat sürecinin yönetilmesi gibi görevleri kapsar.

Finansal yazılımları kullanabilen, ilgili bölümlerden mezun muhasebeciler; finansal kayıtları tutma, değerlendirme ve mali raporlar oluşturma görevlerini yerine getirir.

C2 yabancı dil bilgisine sahip olan rehberlerin turistleri gezdirmesi, tarihi mekanları tanıtması ve geziyi organize etmesi de en çok talep gören ilanların arasında yer alır.

Güçlü iletişim becerilerine sahip olan herkes ilgili ilana başvuru yapabilir. Çağrıların dinlenmesi, müşteri temsilcilerinin değerlendirilmesi ve buna uygun olarak rapor çıkarılması gibi görevler mevcuttur.

İyi derecede İngilizce bilen ve dış ticarette deneyimi olanlar için uygun bir iş ilanıdır. Gümrük işlemlerinin takibi, belge yönetimi ve ithalat & ihracat sürecinin yönetilmesi gibi görevleri kapsar.

Finansal yazılımları kullanabilen, ilgili bölümlerden mezun muhasebeciler; finansal kayıtları tutma, değerlendirme ve mali raporlar oluşturma görevlerini yerine getirir.

C2 yabancı dil bilgisine sahip olan rehberlerin turistleri gezdirmesi, tarihi mekanları tanıtması ve geziyi organize etmesi de en çok talep gören ilanların arasında yer alır.

Karadağ’da yatırım yapan Türk firmaları arttıkça vatandaşların iş bulabileceği alanlar hem turizm hem inşaat sektöründe genişlemeye devam edecektir. Türklerin kendi dillerinin konuşulduğu firmalarla iletişime geçmesi, Karadağ’da yaşadıkları ilk dönemde daha kolay adapte olmalarını sağlar. Bu nedenle Türk firması arayan vatandaşlar, ilanları incelerken işverenin ismi, uyruğu ve lokasyonu gibi bilgileri inceleyerek daha spesifik iş seçimleri yapabilirler. 

Karadağ'da İş Bulma Hakkında Merak Edilenler

Karadağ’da Hangi Mesleklere İhtiyaç Var?

Karadağ’da nüfus artışı sebebiyle inşaat, sağlık, eğitim ve tarım sektörleri oldukça büyük bir alanda faaliyet göstermeye başlamıştır. Bu bağlamda ülkenin, turizmin merkezi haline gelmesinden dolayı da hizmet sektörüne ait iş kollarında çalışana ihtiyaç duyulur. Yurt dışından gelen mimarlar ve yapı mühendisleri, ilerleyen yıllarda daha da yol kat edeceği düşünülen Karadağ inşaat sektörü ile kariyerlerine yön verebilirler. 

Karadağ’da İş Bulunur mu?

Karadağ’da sektörler devamlı olarak genişlediği için yetkin olunan alanda iş bulunması mümkündür. Farklı sektörlerde hem yerel vatandaşların hem yabancıların kariyer geliştirebileceği pozisyonlar bulunur. Ancak Karadağ iş imkanları, dönemsel olarak değişebilir. Turizmin yoğunlaştığı aylarda iş bulmak daha kolay olurken sakin seyreden zamanlarda ise zorlaşabilir. 

Karadağ’da Çalışılır mı?

Karadağ’a yabancı olarak gelen ve gerekli izinleri alan her vatandaş çalışma hakkına sahiptir. Hükümet tarafından yasalarla belirlenen şartlara uymak, belgeleri sunmak ve herhangi bir suç unsuru teşkil etmemek Karadağ’da çalışmak için gerekli olan durumlardır.